Oletko kokenut tai tuoreempi kotitarhuri tai osallistutko aktiivisesti kumppanuustilan toimintaan? Motivoiko sinua oman ruoan kasvattamiseen halu muuttaa ruokajärjestelmää? Tule mukaan tutkimukseen jakamaan kokemuksiasi.
Etsin tutkimukseen mukaan koti-/ omatarveviljelijöitä ja kumppanuusmaataloustoimijoita, joiden tekemisen taustalla on ajatus ruokajärjestelmän muutostarpeesta. Tämän ei kuitenkaan tarvitse olla ensisijainen tavoite oman ruoan kasvatuksessa. Ensisijaisena motivaationa viljelylle onkin usein hyvä, puhdas ruoka ja parempi mieli. Jos tunnistat tästä itsesi ja kiinnostut mukaan, mietimme yhdessä sinulle sopivan tavan osallistua ja laadimme alustavan suunnitelman yhteistyölle ja aikataulun tapaamisille.
Käytännössä tutkimukseen osallistuminen edellyttää sitä, että annat hieman aikaasi ja kerrot kokemuksistasi ja näkemyksistäsi. Tutkijana minä kerään aineistoa puutarha-/ peltovierailujen ja tapaamisten yhteydessä havainnoimalla, kirjoittamalla, kuvaamalla ja haastattelemalla. Osallistun mielelläni puutarhan/ pellon töihin vierailujen yhteydessä. Toivon, että myös sinulla voisi olla aktiivinen rooli aineiston tuottamisessa, esimerkiksi valokuvia ottamalla ja kirjaamalla havaintojasi ”ruokakansalaisuuspäiväkirjaan” tai -lokiin. Jos olet blogisti/ vlogisti, olisi hienoa, jos voisin hyödyntää myös näitä kuvia/ videoita/ tekstejä tutkimuksessa. Tavoitteena on näiden aineistojen avulla yhdessä tunnistaa ruokakansalaisuuden keskeisiä piirteitä, ja pohtia miten ruokakansalaisuutta voisi edistää.
Hankkeessa haetaan vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin: mitä kumppanuus- ja kotitarveviljelyssä tehdään, miten ja millaista aktiivista toimijuutta niiden käytännöissä rakentuu, ja millaista ruokakansalaisuutta ruokajärjestelmä sallii ja tukee. Tutkimukseen osallistuminen ei edellytä sinulta esimerkiksi viljelijän ammattiosaamista tai erityistä ruokajärjestelmätuntemusta. Sinun oma kokemuksesi ja näkemyksesi viljelijänä ja ruokakansalaisena ovat tärkeitä.
Hanke on käynnistynyt tammikuussa 2023 ja se jatkuu vuoden 2026 loppuun. Tutkimusta tehdään yhdessä osallistujien kanssa kunkin tilanne ja osallistumisen mahdollisuudet huomioiden. Aktiivisin yhteistyö, aineistonkeruu tapaamisineen, ajoittuu vuosiin 2023–2024, jolloin tapaamme kasvukaudella mielellään viljelyksillä (1–2 kertaa) ja kasvukauden ulkopuolella pääasiassa etänä (tapaamiskerrat vaihtelevat kunkin tilanteen mukaan). Yhteistyöstä, osallistumisen tavoista ja aikatauluista sovitaan kunkin osallistujan kanssa erikseen mielellään kasvukauden 2023 aikana. Mukaan voi kuitenkin tulla myöhemminkin.
Jos innostut mukaan tai haluat tietää lisää, ota yhteyttä.
**Päivitys (5.12.2023): Osallistujat on nyt pääosin rekrytoitu ja myös (ensi)haastateltu. Kiitos!
Terveisin,
Riikka